Hoe komen we van een plutocratie naar een democratie?
Ronald de Vries, 05.01.2025
Als een samenleving grote verschillen in rijkdom kent, moet het volk uit overwegingen van rechtvaardigheid ofwel het economisch systeem, waarop die ongelijkheid gebaseerd is, veranderen ofwel maatregelen nemen om de onevenredige invloed van de rijken op de politiek drastisch in te perken.
Op dit moment gebeurt geen van beiden, terwijl we ook nog eens bedreigd worden door een milieuramp die zich al aandient. Het is verbijsterend om te zien hoe, bijvoorbeeld, mannen als Jeff Bezos en Elon Musk zich buitenproportioneel kunnen verrijken en ons opzadelen met klimaatvijandige en geldverspillende ruimtevaartprojecten, waar de politiek eigenlijk over zou moeten beslissen.
Het is eveneens verbijsterend hoe het de rijken in de VS is toegestaan om politieke partijen te subsidiëren. Het hoogste rechtscollege, een per definitie ondemocratisch orgaan, heeft de, mijns inziens, belachelijke uitspraak gedaan, dat het hier gaat om een vorm van vrije meningsuiting! De situatie elders in de wereld is nog niet in die mate verloederd, maar de trend is onmiskenbaar.
Hoe kunnen we deze ontwikkelingen op korte termijn een halt toeroepen?
We zullen op alle mogelijke manieren druk op onze politieke vertegenwoordigers moeten uitoefenen om een hele reeks ingrijpende antikapitalistische maatregelen te nemen, zoals
• drastische verhoging van de vermogensbelastingen,
• rigoreuze milieubeschermende wetten invoeren,
• de geldschepping geheel in handen van de overheid leggen,
• de privatisering van nutsvoorzieningen stoppen en terug draaien en
• arbeiderscoöperaties met zelfbestuur te stimuleren.
Door een echte democratie met wetgevende Burgerberaden, die via loting zijn samengesteld (een uitvinding van de klassieke Atheners), in het leven te roepen, kunnen we bovengenoemde maatregelen zelf vorm geven en invoeren. Deze moeten op termijn de plutocratie, het ware gezicht van het huidige stelsel, gaan vervangen.
Het is in de experimenten met deze vorm namelijk al gebleken, dat gewone burgers met wetgevende macht, die in staat gesteld worden zich uitgebreid te oriënteren, te informeren en met elkaar te debatteren, veel meer open staan voor fundamentele veranderingen. Dit zou kunnen betekenen, dat zij sneller zullen kiezen voor radicale hervormingen van ons (kapitalistische) economisch stelsel of zelfs afschaffing ervan.
Reactie plaatsen
Reacties