Kunnen Burgerberaden ons parlement vervangen?
Ronald de Vries, 13.01.2025
Door veel voorstanders van Burgerberaden worden ze louter gezien als aanvulling op ons huidige politieke stelsel. Bovendien worden ze bij uitstek geschikt geacht om ingewikkelde en/of controversiële problemen te behandelen. Hiervoor worden eigenlijk geen argumenten aangedragen, althans ik ben ze nog niet tegengekomen. Het is eigenlijk te beschouwen als een groot compliment voor deze wetgevende organen. Ik denk dat de voorstanders de heersende politici niet kopschuw willen maken, omdat Burgerberaden natuurlijk uiteindelijk een bedreiging kunnen zijn voor hun politieke carrière.
Veel tegenstanders van Burgerberaden hebben bedenkingen t.a.v. hun representativiteit en hebben er moeite mee dat de leden geen verantwoording over hun keuzes, hoeven af te leggen, iets wat zij parlementariërs wel zien doen. Maar deelnemers aan een Burgerberaad zijn juist representatiever dan hun collega- parlementariërs. Zij zijn geselecteerd op basis van een willekeurige steekproef. Iedere burger heeft evenveel kans om bij de steekproef te zitten en dat wordt over het algemeen wel begrepen en geaccepteerd.
De representativiteit van zogenaamde volksvertegenwoordigers is een stuk minder. Zij zijn buitenproportioneel afkomstig uit academische en bevoorrechte groepen uit de bevolking. Bovendien worden zij verleid om hun herverkiezing na te jagen en grote bedrijven ter wille te zijn bij wie zij een baan ambiëren na hun politieke carrière. Daarom zijn ze gevoelig voor de invloed van lobbyisten.
Parlementariërs kunnen ook haast geen echte debatten voeren waarbij hun meningen voor verandering vatbaar zijn. Zij zijn zowel gebonden aan de beloftes die ze de kiezers in hun partijprogramma’s doen als aan de afspraken die ze met hun coalitiepartners maken.
Om een goed Burgerberaad te organiseren is het belangrijk, dat er …..
1. een (2e) gewogen lotingsronde wordt gehouden, waarbij burgers uit groepen die zich niet zo gauw zelf aanmelden speciale aandacht krijgen,
2. de deelnemers ruim de tijd en de middelen krijgen om zich degelijk in de materie te verdiepen,
3. de politiek, die nog het laatste woord heeft, duidelijk van te voren aangeeft wat er met de uitkomsten wordt gedaan,
4. er geld beschikbaar is voor goede begeleiding van het proces en voor het uitkeren van presentiegeld.
[Zie ook: Bureau Burgerberaad]
Als aan deze voorwaarden voldaan is, is het wetgevend Burgerberaad in mijn ogen een heel goed democratisch alternatie voor ons parlement. De klassieke Atheners werkten ook met een door loting samengestelde wetgevende jury, de Nomotheten (letterlijk. wetopstellers). Zij vervingen de Volksvergadering als het om belangrijke wetten ging, omdat men het gevoel had daarin door demagogie en ongezond populisme regelmatig op het verkeerde been gezet te worden.
Reactie plaatsen
Reacties